Saturday 26 February 2011

Херкул и седам мачића

Херкул и седам мачића
Ефраим Кишон

Ова прича говори о томе како су приповедач и његова породица добили кућног љубимца.
Тетка Илка поклонила им је једног дана маче. Правила се да им се захваљује што су јој честитали рођендан. Они јој заправо нису честитали него је она само тражила разлог да их натера да узму маче. Рекла је да је маче мушко и да се зове Херкул.
Приповедач и његова жена су чували Херкула и он је порастао. Једног дана приметили су да се Херкул много угојио. На крају се видело да је Херкул заправо женско и да ће добити мачиће. Ускоро је добила седам мачића. Приповедач и његова жена нису знали шта да раде с нјима. Одлучили су да их поклоне.
Прво маче поклонили су пријтељима, породици Пешут. Они баш и нису желели маче. Следећег дана код куће је опет било седам мачића. Пошто је породица Пешут живела у близини, Херкул је донела своје маче назад кући.
Следећег дана приповедач је једно маче оставио у градском аутобусу. Надао се да ће га неко наћи и узети. Али у корпи је сутра опет било седам мачића. Уместо оног које је остављено у аутобусу, Херкул је донела кући неко друго маче.
Приповедач и његова жена су смислили нови план. Отишли су код тетке Илке, честитали јој што је оздравила (а она ни није била болесна) и дали јој Херкула. Рекли су јој да је Херкул много патила за њом. У следећих неколико дана, Херкул је пренела све своје мачиће код тетке Илке. Тако су се приповедач и његова жена решили мачића.



No comments:

Post a Comment