Saturday 9 April 2011

Сумњиво Лице



СУМЊИВО ЛИЦЕ

БРАНИСЛАВ НУШИЋ

Кратак садржаj

Срески капетан Јеротије Пантић отворио је писмо које је било за његову ћерку Марицу. Сазнао је да она има вереника. Наљутио се јер је хтео да се она уда за богатог али непоштеног Вићу. Истог дана из министарства стигла је порука да се у том крају крије неки опасан млад човек који са собом носи неке папире против краља.Јеротије је одмах одлучио да га пронађе јер се надао да ће тако добити унапређење.Ускоро је сазнао да је у хотел стигао један младић и да по цео дан седи у соби. Јеротије је био сигуран да је то сумњиво лице. Са својим помоћницима отишао је у хотел, ухватио младића, и узео све његове папире. Одмах је јавио министру да је ухватио сумњиво лице. Почео је да испитује младића. Испоставило се да је то заправо Ђока који је дошао да види Марицу. У његовим папирима је било писмо од Марице у коме она пише како су Јеротије, Вића и други службеници лоши људи који краду. На крају је из министарства стигла порука да је право сумњиво лице ухваћено на неком другом месту.

Ликови

Капетан Јеротије је главни лик. Он је покварен, глуп, и жели да добије унапређење и новац на непоштен начин. Уз све то је и кукавица и нема разумевања за своју ћерку.

Вића је млад службеник али већ је непоштен и покварен. Има много новца који је зарадио тако што је преварио друге људе. Жели да се ожени за Марицу.
Марица је Јеротијева ћерка. Жели да се уда за момка кога она воли. Храбра је и види све лоше особине свог оца и осталих службеника.
Ђока је Маричин вереник за ког се мислило да је сумњиво лице па је зато ухапшен.
Остали ликови су Анђа, писари и практиканти, Алекса Жуњић, Спаса, Миладин, Јоса.
И кроз њих нам Нушић показује лоше ствари које се дешавају у друштву.

Зашто препоручујем да прочитате ову комедију?

Препоручујем да прочитате ову комедију зато што у њој има много смешних ликова и смешних ситуација. Исмејани су различити лоши људи и љихове мане. Приказана је и једна љубавна прича и та љубав на крају побеђује.

No comments:

Post a Comment