Sunday 10 April 2011

Анализа књиге


Месечев дечак
Весна Алексић

Ликови
Бојана, Ања, Јована, Михаило, Бојанини родитељи, деда и бака, Михаилови родитељи, госпођа Нела, Нелина ћерка Катарина, учитељица, наставница музичког.

Тема
Љубав девојчице Бојане према музици и према дечаку Михаилу.

Порука
Важно је имати неки сан и трудити се да тај сан оствариш.
Ако имаш породицу и пријатеље који те воле и разумеју, све је много лакше.

Кратак садржај
Бојана, Ања и Јована су најбоље другарице. Оне иду у музичку школу. Маштају како ће једног дана имати бенд и како ће свирати свуда по свету.
Бојана има часове клавира код госпође Неле, али нема свој клавир код куће. Она вежба у једном вртићу на старом клавиру који се зове Петроф. Због тешког времена, Бојанина породица је све сиромашнија, али сви се воле и разумеју, па су срећни.
Пошто иду тек у трећи разред, девојчице се још играју луткама, а понекад се и посвађају. Бојана највише воли да се игра са Ањином лутком која се зове Џоџилија Вилијаме. Свиђа јој се какве очи та лутка има.
Једног дана у разред долази дечак који се зове Михаило. Он је у почетку увек озбиљан, али запраово је тужан што су му се отац и мајка развели и што не виђа оца често. Он је веома добар дечак и лепо се дружи са Бојаном, Јованом и Ањом. Зову га Мићони. Све девојчице у разреду су заљубљене у њега, а њему се свиђа Бојана. После се и Бојана заљуби у њега. Она га зове 'Месечев дечак'. Чини јој се да он има исте очи као Џоџилија, њена омиљена лутка.
Бојана на крају открије Михаилу да ће она, Јована и Ања имати бенд и позива га да и он буде са њима, пошто и он иде у музичку школу. Михаило каже да он то не жели, да има другачије планове и да иде у музичку школу само зато што то воли његова мајка.
Бојана се због тога разочарала у њега. Закључила је да је најважније да има своје две најбоље другарице и да њих три имају тај заједнички сан да направе бенд. У међувремену Бојана је ипак добила клавир, па сад може да свира и вежба код куће.







No comments:

Post a Comment